WMF – Profi Resist – Patelnia 28cm

629,00 

Dostępność: 1 w magazynie

SKU 1756286411 Kategorie ,

WMF – Profi Resist – Patelnia 28cm

Wykonana z Cromargan® polerowanej stali nierdzewnej 18/10, aluminium i stali chromowanej. Przeznaczona do smażenia na niewielkiej ilości tłuszczu. Powierzchnia nieprzywieralna o strukturze plastra miodu, odporna na zarysowania.

Odporność temperaturowa max. 260°C.

Nadaje się do wszystkich rodzajów kuchenek, w tym indukcyjnych.
Należy myć ręcznie.

 

Jak dbać o patelnię WMF?

 

Przed pierwszym użyciem:

  • Należy usunąć wszystkie naklejki i etykiety z produktu
  • Należy przepłukać naczynie gorącą wodą i osuszyć (np. papierowym ręcznikiem)
  • Nawilżyć oliwą/olejem wnętrze naczynia
  • Nie należy przesuwać naczynia po kuchence – należy je podnieść  – tak aby uniknąć uszkodzenia powierzchni grzewczej od spodu
  • Wstępne podgrzanie: Zaleca się wstępne podgrzewanie na palniku dostosowanym do średnicy dna patelni, na dużym ogniu przez ok. minutę, odstawić naczynie do ostygnięcia, następnie papierowym ręcznikiem przetrzeć pozostałości po oliwie/oleju. Po przeprowadzeniu tych czynności naczynie jest gotowe do użycia.

Gotowanie:

  • Zaleca się wstępne podgrzewanie w wysokiej temperaturze (duży ogień) przez ok. minutę, rozprowadzenie po całym naczyniu oliwy/oleju, następnie zredukować palnik do średniego lub małego (beztłuszczowe smażenie) ognia
  • Warto pamiętać, żeby dno naczynia dopasować do rozmiaru palnika
  • Możliwość gotowania na wszystkich rodzajach kuchenek (w tym na indukcji oraz w piekarniku) – w zależności od oznaczeń na patelni/instrukcji obsługi/nalepek
  • Nigdy długo nie podgrzewaj pustej patelni oraz zwróć uwagę, żeby nie odparować z przygotowywanego jedzenia całej wody  
  • W celu zachowania właściwości powłoki, tak żeby służyła przez wiele lat, warto używać w czasie gotowania przyborów kuchennych z silikonu lub drewna  
  • Nie należy stawiać gorącego naczynia bezpośrednio na blacie – używać do tego celu podstawek.
  • Dla bezpieczeństwa:  stawianie gorących garnków i naczyń poza zasięgiem dzieci
  • Nie wolno umieszczać naczyń w kuchence mikrofalowej
  • Rozgrzanych naczyń nie wolno zalewać zimną wodą (poddawać ich tzw. szokowi termicznemu)
  • Patelnie wykonane z kilku rodzajów powłok nagrzewają się bardzo szybko. Przegrzanie może spowodować nieodwracalne zmiany w kolorze materiału, które nie wpływa na funkcjonalność naczynia
  • Jeżeli powłoką non-stick jest pokryte tylko dno patelni – przygotowując danie z jajek/mąki zwróć uwagę, żeby smażyć je tylko na dnie patelni – na brzegach mogą ulec przypaleniu  
  • Używanie w piekarniku:
    – maksymalna temperatura piekarnika zależy od tego, czy naczynie posiada elementy wykonane z tworzywa sztucznego: przy elementach (rączki, uchwyty) z tworzywa sztucznego maksymalna temperatura to 70'C. Przy stali nierdzewnej – 250'C
    – pokrywki szklane – uchwyt z tworzywa sztucznego – max. temp 70'C, cała szklana – 180'C, z elementami stali nierdzewnej – 180'C
    – pokrywki wykonane w całości ze stali nierdzewnej – 250'C
  • Maksymalna temperatura na palniku: powłoka PTFE nieprzywierająca (non-stick) – 260'C, powłoka ceramiczna – 400'C
  • Wymiary pola grzewczego i dostosowane do niego średnice patelni:
    – mały śr. 14,5 cm – śr. patelni 20 cm
    – średni śr. 18 cm – śr. patelni 24 cm
    – duży śr. 22 cm – śr. pateni 26 cm
  • Nigdy nie używaj patelni jeśli jej uchwyty są poluzowane. Do ich przytwierdzenia użyj standardowego śrubokrętu
  • Wyjmująć naczynie z piekarnika – stosuj odpowiednie silikonowe uchwyty lub rękawice kuchenne  

 

Czyszczenie:

  • Nie zaleca się używania produktu w zmywarce. Zaleca się mycie ręczne, używając delikatnych detergentów.
  • Najpierw należy pozostawić gorącą patelnię do ostygnięcia (ok 15 minut) – kiedy jest zimna – można rozpocząć czyszczenie
  • Do czyszczenia używać delikatnej gąbki/szczotki (nie drucianej)
  • Po umyciu: naczynie należy przetrzeć ściereczką
  • Naczynie po umyciu powinno być zawsze dobrze osuszone. Nigdy nie chowaj mokrych naczyń do szafek. W innym wypadku mogą pojawić się rdzawe plamy. W takiej sytuacji  należy natrzeć naczynie sodą oczyszczoną, przetrzeć ręcznikiem papierowym, a następnie nasmarować naczynie oliwą/olejem.
  • Tylko patelnie bez nieprzywieralnej powłoki mogą być myte w zmywarce. Prosimy mieć na względzie:
    – używaj tylko dobrej jakości detergentów do zmywarki
    – nie dopuść do przedostania się soli czyszczących do wnętrza zmywarki
    – nie czyść razem z patelnią innych przedmiotów, na których znajduje się rdza
    – zaraz po ukończeniu cyklu czyszczenia otwórz drzwiczki zmywarki (wentylacja)
    – wyjmij patelnię ze zmywarki najszybciej jak to możliwe. Nie dopuść, żeby naczynie było poddane długotrwałemu działaniu wilgotnego powietrza
    – dokładnie osusz naczynie przed schowaniem go do szafki

Odpowiednia konserwacja sprawi, że naczynia marki WMF będą służyły przez wiele lat.

 

Gwarancja:

Naczynia firmy WMF są objęte 2-letnią gwarancją producenta.

 

Gwarancji nie podlegają uszkodzenia wynikające z:

  • Niewłaściwego obchodzenia się z produktem : zmiany w wyglądzie zewnętrznym i wewnętrznym emalii, natężenia połysku i koloru oraz przegrzanie (poddanie szokowi termicznemu), uszkodzenia w wyniku uderzeń
  • Niezastosowania się do instrukcji konserwacji 
  • Niewłaściwego przechowywania
  • Samowolnego naprawiania produktu
  • Instalowania innych części/elementów nie pasujących do podstawowego produktu
Marka

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „WMF – Profi Resist – Patelnia 28cm”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shopping Cart