WMF – Profi Resist – Patelnia 28cm
Wykonana z Cromargan® polerowanej stali nierdzewnej 18/10, aluminium i stali chromowanej. Przeznaczona do smażenia na niewielkiej ilości tłuszczu. Powierzchnia nieprzywieralna o strukturze plastra miodu, odporna na zarysowania.
Odporność temperaturowa max. 260°C.
Nadaje się do wszystkich rodzajów kuchenek, w tym indukcyjnych.
Należy myć ręcznie.
Jak dbać o patelnię WMF?
Przed pierwszym użyciem:
- Należy usunąć wszystkie naklejki i etykiety z produktu
- Należy przepłukać naczynie gorącą wodą i osuszyć (np. papierowym ręcznikiem)
- Nawilżyć oliwą/olejem wnętrze naczynia
- Nie należy przesuwać naczynia po kuchence – należy je podnieść – tak aby uniknąć uszkodzenia powierzchni grzewczej od spodu
- Wstępne podgrzanie: Zaleca się wstępne podgrzewanie na palniku dostosowanym do średnicy dna patelni, na dużym ogniu przez ok. minutę, odstawić naczynie do ostygnięcia, następnie papierowym ręcznikiem przetrzeć pozostałości po oliwie/oleju. Po przeprowadzeniu tych czynności naczynie jest gotowe do użycia.
Gotowanie:
- Zaleca się wstępne podgrzewanie w wysokiej temperaturze (duży ogień) przez ok. minutę, rozprowadzenie po całym naczyniu oliwy/oleju, następnie zredukować palnik do średniego lub małego (beztłuszczowe smażenie) ognia
- Warto pamiętać, żeby dno naczynia dopasować do rozmiaru palnika
- Możliwość gotowania na wszystkich rodzajach kuchenek (w tym na indukcji oraz w piekarniku) – w zależności od oznaczeń na patelni/instrukcji obsługi/nalepek
- Nigdy długo nie podgrzewaj pustej patelni oraz zwróć uwagę, żeby nie odparować z przygotowywanego jedzenia całej wody
- W celu zachowania właściwości powłoki, tak żeby służyła przez wiele lat, warto używać w czasie gotowania przyborów kuchennych z silikonu lub drewna
- Nie należy stawiać gorącego naczynia bezpośrednio na blacie – używać do tego celu podstawek.
- Dla bezpieczeństwa: stawianie gorących garnków i naczyń poza zasięgiem dzieci
- Nie wolno umieszczać naczyń w kuchence mikrofalowej
- Rozgrzanych naczyń nie wolno zalewać zimną wodą (poddawać ich tzw. szokowi termicznemu)
- Patelnie wykonane z kilku rodzajów powłok nagrzewają się bardzo szybko. Przegrzanie może spowodować nieodwracalne zmiany w kolorze materiału, które nie wpływa na funkcjonalność naczynia
- Jeżeli powłoką non-stick jest pokryte tylko dno patelni – przygotowując danie z jajek/mąki zwróć uwagę, żeby smażyć je tylko na dnie patelni – na brzegach mogą ulec przypaleniu
- Używanie w piekarniku:
– maksymalna temperatura piekarnika zależy od tego, czy naczynie posiada elementy wykonane z tworzywa sztucznego: przy elementach (rączki, uchwyty) z tworzywa sztucznego maksymalna temperatura to 70'C. Przy stali nierdzewnej – 250'C
– pokrywki szklane – uchwyt z tworzywa sztucznego – max. temp 70'C, cała szklana – 180'C, z elementami stali nierdzewnej – 180'C
– pokrywki wykonane w całości ze stali nierdzewnej – 250'C - Maksymalna temperatura na palniku: powłoka PTFE nieprzywierająca (non-stick) – 260'C, powłoka ceramiczna – 400'C
- Wymiary pola grzewczego i dostosowane do niego średnice patelni:
– mały śr. 14,5 cm – śr. patelni 20 cm
– średni śr. 18 cm – śr. patelni 24 cm
– duży śr. 22 cm – śr. pateni 26 cm - Nigdy nie używaj patelni jeśli jej uchwyty są poluzowane. Do ich przytwierdzenia użyj standardowego śrubokrętu
- Wyjmująć naczynie z piekarnika – stosuj odpowiednie silikonowe uchwyty lub rękawice kuchenne
Czyszczenie:
- Nie zaleca się używania produktu w zmywarce. Zaleca się mycie ręczne, używając delikatnych detergentów.
- Najpierw należy pozostawić gorącą patelnię do ostygnięcia (ok 15 minut) – kiedy jest zimna – można rozpocząć czyszczenie
- Do czyszczenia używać delikatnej gąbki/szczotki (nie drucianej)
- Po umyciu: naczynie należy przetrzeć ściereczką
- Naczynie po umyciu powinno być zawsze dobrze osuszone. Nigdy nie chowaj mokrych naczyń do szafek. W innym wypadku mogą pojawić się rdzawe plamy. W takiej sytuacji należy natrzeć naczynie sodą oczyszczoną, przetrzeć ręcznikiem papierowym, a następnie nasmarować naczynie oliwą/olejem.
- Tylko patelnie bez nieprzywieralnej powłoki mogą być myte w zmywarce. Prosimy mieć na względzie:
– używaj tylko dobrej jakości detergentów do zmywarki
– nie dopuść do przedostania się soli czyszczących do wnętrza zmywarki
– nie czyść razem z patelnią innych przedmiotów, na których znajduje się rdza
– zaraz po ukończeniu cyklu czyszczenia otwórz drzwiczki zmywarki (wentylacja)
– wyjmij patelnię ze zmywarki najszybciej jak to możliwe. Nie dopuść, żeby naczynie było poddane długotrwałemu działaniu wilgotnego powietrza
– dokładnie osusz naczynie przed schowaniem go do szafki
Odpowiednia konserwacja sprawi, że naczynia marki WMF będą służyły przez wiele lat.
Gwarancja:
Naczynia firmy WMF są objęte 2-letnią gwarancją producenta.
Gwarancji nie podlegają uszkodzenia wynikające z:
- Niewłaściwego obchodzenia się z produktem : zmiany w wyglądzie zewnętrznym i wewnętrznym emalii, natężenia połysku i koloru oraz przegrzanie (poddanie szokowi termicznemu), uszkodzenia w wyniku uderzeń
- Niezastosowania się do instrukcji konserwacji
- Niewłaściwego przechowywania
- Samowolnego naprawiania produktu
- Instalowania innych części/elementów nie pasujących do podstawowego produktu
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.