Staub – Patelnia żeliwna szary grafit okrągła 28cm

1249,00 

Staub – Patelnia żeliwna szary grafit okrągła 28cm

Żeliwne naczynia francuskiej firmy Staub są gwarancją jakości zarówno dla samego produktu, jak i przygotowywanych potraw. Naczynia są wykonane z najwyższej jakości stali żeliwnej, na którą producent daje 30 lat gwarancji. 
Idealna do smażenia i powolnego gotowania mięsa, ryb lub warzyw.
Patelnie Staub można stosować na wszystkich rodzajach kuchenek, w tym indukcyjnych. 
Marka cieszy się dużym powodzeniem wśród profesjonalnych kucharzy znamienitych restauracji, gdzie często serwuje się potrawy wprost z naczynia, stawiając je przed klientem na stole.

 

Wyprodukowano we Francji.
Rewelacyjnie trwałe żeliwo z 30-letnią gwarancją.
Wewnętrzna powłoka naczynia – odpowiednio przygotowana na samym początku do użytkowania – gwarantuje nie przywieralność przygotowywanych potraw. Oryginalny wzór dna szybko rumieni potrawy, bez ich przypalenia. Powłoka wysoko odporna na zarysowania.

Specjalnie zaprojektowane rączki ułatwiają wyjmowanie patelni i przenoszenie naczynia. Żeliwna pokrywka z niklowanym uchwytem. 

 

 

Zasady użytkowania – film instruktażowy:

 

Jak dbać o żeliwne naczynia?

Przed pierwszym użyciem: 

  • Należy usunąć wszystkie naklejki i etykiety z produktu
  • Należy przepłukać naczynie gorącą wodą, osuszyć (np. papierowym ręcznikiem) i nawilżyć oliwą/olejem wewnątrz naczynia
  • Nie należy przesuwać naczynia po kuchence – należy je podnieść  – tak aby uniknąć uszkodzenia powierzchni grzewczej od spodu
  • Wstępne podgrzanie: Zaleca się wstępne podgrzewanie w niskiej temperaturze (mały ogień) przez 3-5 minut, odstawić naczynie do ostygnięcia, następnie papierowym ręcznikiem przetrzeć pozostałości po oliwie/oleju. Po przeprowadzeniu tych czynności naczynie jest gotowe do użycia.

Gotowanie:

  • Żeliwo należy nagrzewać stopniowo : Zaleca się wstępne podgrzewanie w niskiej temperaturze (mały ogień) przez 3-5 minut, rozprowadzenie po całym naczyniu oliwy/oleju, następnie można zwiększyć stopień podgrzania
  • Warto pamiętać, żeby dno naczynia dopasować do rozmiaru palnika
  • Możliwość gotowania na wszystkich rodzajach kuchenek (w tym na indukcji oraz w piekarniku)
  • Czarne, matowe,nieprzywierające wnętrze naczynia umożliwia doskonałe grillowanie
  • W celu zachowania właściwości nieprzywierającej powłoki, tak żeby służyła przez wiele lat, warto używać w czasie gotowania przyborów kuchennych z silikonu lub drewna   
  • Potrawa z żeliwnego naczynia Staub jest bardziej aromatyczna, wyrazistsza w smaku
  • Grubość naczynia stanowi również zaletę, ponieważ ciepło jest rozprowadzane równomiernie. Dzięki temu potrawy są podgrzewane z każdej strony redukując do minimum ryzyko przypalenia.
  • Nie należy stawiać gorącego naczynia bezpośrednio na blacie – używać do tego celu podstawek.
  • Gotowe danie można przetrzymać w naczyniu. Żeliwo długo utrzymuje ciepło.
  • Dla bezpieczeństwa:  stawianie gorących garnków i naczyń poza zasięgiem dzieci
  • Nie wolno umieszczać naczyń w kuchence mikrofalowej
  • Żeliwo stygnie bardzo powoli. Rozgrzanych naczyń nie wolno zalewać zimną wodą (poddawać ich tzw. szokowi termicznemu). Żeliwo może popękać.
  • Wyroby żeliwne należy chronić przed uderzeniami.

Czyszczenie:

  • Nie zaleca się używania produktu w zmywarce. Zaleca się mycie ręczne.
  • Najpierw należy pozostawić gorącą patelnię do ostygnięcia (ok 15 minut) – kiedy jest zimna – można rozpocząć czyszczenie
  • Do naczynia należy nalać gorącej wody i płynu do mycia naczyń
  • Do czyszczenia używać gąbki/szczotki (nie drucianej)
  • Po umyciu: naczynie należy przetrzeć ściereczką , następnie aby naczynie zachowało doskonały, matowy wygląd można rozprowadzić cienką warstwę oliwy/oleju
  • Żeliwo po umyciu powinno być zawsze dobrze osuszone. Nigdy nie chować żeliwnych naczyń mokrych do szafek. W innym wypadku mogą pojawić się rdzawe plamy. W takiej sytuacji  należy natrzeć naczynie sodą oczyszczoną, przetrzeć ręcznikiem papierowym, a następnie nasmarować naczynie oliwą/olejem.

Odpowiednia konserwacja sprawi, że naczynia marki Staub będą służyły przez wiele lat. Specyfika żeliwa tkwi w tym, że jego wartość rośnie w siłę w miarę upływu lat.

 

Gwarancja:

 

Żeliwne naczynia marki Staub są objęte 30-letnią gwarancją producenta.

Gwarancji nie podlegają uszkodzenia wynikające z:

Niewłaściwego obchodzenia się z produktem : zmiany w wyglądzie zewnętrznym i wewnętrznym emalii, natężenia połysku i koloru oraz przegrzanie (poddanie szokowi termicznemu), uszkodzenia w wyniku uderzeń
• Niezastosowania się do instrukcji konserwacji 
• Niewłaściwego przechowywania
 

Marka

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Staub – Patelnia żeliwna szary grafit okrągła 28cm”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shopping Cart