Staub – Petit Wok – Wok mały 30 cm grenadyna
W zestawie znajdują się:
– pokrywka szklana
– tacka
– pałeczki + szpatułka
Żeliwne naczynia francuskiej firmy Staub są gwarancją jakości zarówno dla samego produktu, jak i przygotowywanych potraw. Naczynia są wykonane z najwyższej jakości stali żeliwnej, na którą producent daje 30 lat gwarancji.
Czarny wok ma średnicę 30 cm, wysokość 12 cm oraz pojemność 4,4 l.
Wok Staub serii nadaje się nie tylko do typowych chińskich potraw, ale także do szybkiego przygotowania smażonych warzyw. Można go używać również do pieczenia, duszenia, smażenia i gotowania na parze. Wok wykonany jest z żeliwa, które równomiernie się nagrzewa i utrzymuje wysokoką temperaturę przez długi czas. Mięso i przygotowywane weń warzywa są chrupiące na zewnątrz.
Wok Staub jest zaprojektowany do używania na wszystkich rodzajach kuchenek, w tym indukcyjnych oraz w piekarniku.
Marka cieszy się dużym powodzeniem wśród profesjonalnych kucharzy znamienitych restauracji, gdzie często serwuje się potrawy wprost z naczynia, stawiając je przed Klientem na stole.
Wyprodukowano we Francji. Rewelacyjnie trwałe żeliwo z 30-letnią gwarancją. |
|
Wewnętrzna powłoka naczynia – odpowiednio przygotowana na samym początku do użytkowania – gwarantuje nie przywieralność przygotowywanych potraw. | |
W zestawie znajduje się również tacka (kratka), drewniana szpatułka oraz pałeczki. |
Zasady użytkowania – film instruktażowy:
Jak dbać o żeliwne naczynia?
Przed pierwszym użyciem:
- Należy usunąć wszystkie naklejki i etykiety z produktu
- Należy przepłukać naczynie gorącą wodą, osuszyć (np. papierowym ręcznikiem) i nawilżyć oliwą/olejem wewnątrz naczynia
- Nie należy przesuwać naczynia po kuchence – należy je podnieść – tak aby uniknąć uszkodzenia powierzchni grzewczej od spodu
- Wstępne podgrzanie: Zaleca się wstępne podgrzewanie w niskiej temperaturze (mały ogień) przez 3-5 minut, odstawić naczynie do ostygnięcia, następnie papierowym ręcznikiem przetrzeć pozostałości po oliwie/oleju. Po przeprowadzeniu tych czynności naczynie jest gotowe do użycia.
Gotowanie:
- Żeliwo należy nagrzewać stopniowo : Zaleca się wstępne podgrzewanie w niskiej temperaturze (mały ogień) przez 3-5 minut, rozprowadzenie po całym naczyniu oliwy/oleju, następnie można zwiększyć stopień podgrzania
- Warto pamiętać, żeby dno naczynia dopasować do rozmiaru palnika
- Możliwość gotowania na wszystkich rodzajach kuchenek (w tym na indukcji oraz w piekarniku)
- Czarne, matowe,nieprzywierające wnętrze naczynia umożliwia doskonałe grillowanie
- W celu zachowania właściwości nieprzywierającej powłoki, tak żeby służyła przez wiele lat, warto używać w czasie gotowania przyborów kuchennych z silikonu lub drewna
- Potrawa z żeliwnego naczynia Staub jest bardziej aromatyczna, wyrazistsza w smaku
- Grubość naczynia stanowi również zaletę, ponieważ ciepło jest rozprowadzane równomiernie. Dzięki temu potrawy są podgrzewane z każdej strony redukując do minimum ryzyko przypalenia.
- Nie należy stawiać gorącego naczynia bezpośrednio na blacie – używać do tego celu podstawek.
- Gotowe danie można przetrzymać w naczyniu. Żeliwo długo utrzymuje ciepło.
- Dla bezpieczeństwa: stawianie gorących garnków i naczyń poza zasięgiem dzieci
- Nie wolno umieszczać naczyń w kuchence mikrofalowej
- Żeliwo stygnie bardzo powoli. Rozgrzanych naczyń nie wolno zalewać zimną wodą (poddawać ich tzw. szokowi termicznemu). Żeliwo może popękać.
- Wyroby żeliwne należy chronić przed uderzeniami.
Czyszczenie:
- Nie zaleca się używania produktu w zmywarce. Zaleca się mycie ręczne.
- Najpierw należy pozostawić gorącą patelnię do ostygnięcia (ok 15 minut) – kiedy jest zimna – można rozpocząć czyszczenie
- Do naczynia należy nalać gorącej wody i płynu do mycia naczyń
- Do czyszczenia używać gąbki/szczotki (nie drucianej)
- Po umyciu: naczynie należy przetrzeć ściereczką , następnie aby naczynie zachowało doskonały, matowy wygląd można rozprowadzić cienką warstwę oliwy/oleju
- Żeliwo po umyciu powinno być zawsze dobrze osuszone. Nigdy nie chować żeliwnych naczyń mokrych do szafek. W innym wypadku mogą pojawić się rdzawe plamy. W takiej sytuacji należy natrzeć naczynie sodą oczyszczoną, przetrzeć ręcznikiem papierowym, a następnie nasmarować naczynie oliwą/olejem.
Odpowiednia konserwacja sprawi, że naczynia marki Staub będą służyły przez wiele lat. Specyfika żeliwa tkwi w tym, że jego wartość rośnie w siłę w miarę upływu lat.
Gwarancja:
Żeliwne naczynia marki Staub są objęte 30-letnią gwarancją producenta.
Gwarancji nie podlegają uszkodzenia wynikające z:
• Niewłaściwego obchodzenia się z produktem : zmiany w wyglądzie zewnętrznym i wewnętrznym emalii, natężenia połysku i koloru oraz przegrzanie (poddanie szokowi termicznemu), uszkodzenia w wyniku uderzeń
• Niezastosowania się do instrukcji konserwacji
• Niewłaściwego przechowywania
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.